Csatlakozzon ön is!
Vállalatoknak

Vállalatoknak 2020. szeptember 15.

Megoldások a munkahelyi idősödés kihívásaira

Az életkor meghosszabbodása miatt nyugdíjba vonulásunk után további 25-30 évre kell életstratégiát tervezni, így ma már teljes mértékben elavult a tanulás-munka-nyugdíj életmodell. Ezt az új életstartégiát 50-55 évesen el kell kezdeni kialakítani. Ez több szempontból is nehéz:
1. Ez a korosztály a karrierje csúcsán van, emiatt teljesítmény-kényszerben van;
2. Ez egy szendvicsgeneráció: még támogatja a gyerekeit, de már ápolnia kell a szüleit is;
3. A munkahelyek egyelőre nem látják be, milyen előnyük származna abból, ha ezt a korosztályt kiemelten támogatná munkahelyi idősödési programokkal.

Ebben az élethelyzetben kellene ennek a generációnak felkészülnie a nyugdíjas évek után várható több évtizedes aktív évre. Sajnos jelenleg ehhez nem sok segítséget kap ez a generáció, ugyanakkor a munkaerőpiac, a foglalkoztatás fenntartása miatt ez létfontosságú lenne. Meg kell változtatni a közgondolkodást idősödésről, öregségről, mert a régi sztereotípiák ma már nem érvényesek és igazságtalanok is. Meg kell ismertetni és ismerni a társadalmi idősödés valódi jelentését, ki kell fejleszteni az aktív idősödés új (városi és munkahelyi) eszközeit.

A korszerű gondolkodású vállalatoknál tudják, hogy az ember nemcsak névleg erőforrás. Felkészülnek a fiatalabb generációk fogadására, és tudatosan készítenek tervet a munkahelyi idősödés kihívásaira. Az ön vállalatánál készült-e már kimutatás arról, hogy 5-10 éven belül hány munkatársa megy várhatóan nyugdíjba? Mekkora problémát, veszteséget okoz, ha egyszerre ennyi tapasztalt szakember hagyja el a céget és erre nem készül fel időben és tudatosan?

A szenioroknak kiemelt szükségük van a hasznosságélményre, a társadalmi kapcsolatok és az egészség megőrzésére, a legtöbb nyugdíjasnak szüksége van kiegészítő jövedelemre is. Ehhez rugalmas átmenetet kell biztosítani a hagyományos munkából a részmunkák, a szenior vállalkozások, startup-ok, az önkéntesség-pihenés irányába. Bátorítani kell a második, esetleg harmadik karrier elindítását olyan területeken, amelyek az Ipar4.0-hoz köthetők, azaz, amelyekre vélhetően a következő 5-15 évben is szükség lesz a városban, az itteni cégeknek.

A helyi munkaerőpiac fenntarthatósága, a helyi gazdaság versenyképessége miatt létfontosságú, hogy ezt a generációt hogyan, mire, milyen kompetenciákkal, készségekkel lehet majd a munka világában tartani, vagy visszacsalogatni oda.

A CédrusNet a szenior tudáshasznosítás programja. Az idősödő munkavállalókkal kapcsolatban a következő alaptételeket fogalmaztuk meg:
• Az idősödő emberek élet- és munkatapasztalatai értékesek.
• Ez a tapasztalati tőke aktiválható, fejleszthető.
• Ez az erőforrás új módokon használható a munkaerőpiacon.

A CédrusNet Kecskemét mintaprogramban elindult innovációs munkacsoportunkban, a HR MiniLab projektünkben nagyvállalatok HR vezetőivel együtt gondolkodunk a munkahelyi idősödés témakörében; szenior munkakörök, új pozíciók kidolgozásán, illetve a keresleti oldal visszajelzései alapján kompetenciafejlesztő tréningek, továbbképzések tervezése és megvalósítása történik.
Az Ön vállalatát is örömmel várjuk innovációs munkacsoportunkba, hogy együtt alakítsuk ki a legoptimálisabb megoldásokat.

Amennyiben nyitott arra, hogy szenior munkatársakat alkalmazzon rész- vagy résmunkák elvégzésére rendelkezésre állunk Szenior Tudásbankunk adatbázisával.

Keressenek bennünket bizalommal:

CédrusNet Kecskemét Program

6000 Kecskemét, Kápolna utca 24.

telefon: +36 76 326-045

e-mail: kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu