Csatlakozzon ön is!
CédrusNet Program - társadalmi szükséglet

CédrusNet Program - társadalmi szükséglet 2020. április 6.

A társadalmi idősödés a jóléti társadalmak egyik legnagyobb kihívása a 21. században.  A kedvező életkörülmények egyre hosszabb élettartamot biztosítanak, egyre tovább élhetünk. Párhuzamos jelenség, hogy a fiatalok – ifjúkorukat kitolva - egyre később és egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Mindezek következtében az idősek társadalmi rétege egyre szélesebb. Az eltolódó életszakaszoknak köszönhetően egy új életszakasz jelent meg, az idősödés kora, amely nagyjából 50-65 év között húzódik. Erre a korosztályra összpontosít elsősorban a CédrusNet Program.

A munkaerőpiacot tekintve ez a korosztály még aktív, hiszen nyugdíj előtt áll, viszont számos tekintetben már nem tudja felvenni a versenyt a fiatalabb generációkkal, és emiatt sok esetben hátránnyal indul. Világosan kirajzolódik, hogy ennek a korcsoportnak új életstratégiát kell kialakítania.

A társadalmak előtt álló feladatok meghatározásában alapvető segítséget nyújt az úgy nevezett „Aktív Idősödés Indexe” (Active Aging Index), amely évről évre az alábbi fő mutatók szerint vizsgálja az idősödők helyzetét az egyes országokban:

  • Foglalkoztatás
  • Társadalmi részvétel
  • Független, egészséges és biztonságos élet
  • Képesség és támogató környezet az aktív életre

Az UNECE (az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága) és az Európai Bizottság által kiadott éves jelentésekből jól látható (Active Aging Index 2018), hogy a kelet-európai államok a sor végén kullognak az egyes tényezők tekintetében.

A CédrusNet
 Program© a Sárközy Erika* vezette Erasmus Intézet által kifejleszett társadalmi innováció, amelynek célkitűzése, hogy tevékenységei által - a kelet-közép európai körülményekhez igazítva - az Aktív Idősödés Indexében vizsgált területekre hasson, azaz támogassa a független, egészséges időskorra törekvő idősödőket.


Az idősödő, vagy szenior korosztálynak a hosszú évtizedek alatt felhalmozott tapasztata és az erre az életszakaszra sokkal erősebbé váló képességei - mint pl. a lényeglátás, problémamegoldás - olyan értékek, amelyekre a társadalomnak óriási szüksége van, tehát meg kell és meg lehet találni azokat a területeket, ahol ezeket az kamatoztatni lehet. Ezt a feladatot vállalja fel a CédrusNet.


Lényeges, hogy szellemi és fizikai állapotunkat folyamatosan megfelelő szinten tartsuk. A közösség, a minőségi szabadidő eltöltése barátokkal lelki egészségünk megőrzésének egyik sarokköve. Erre lehetőséget biztosít a CédrusNet.


A Program megvalósítását elsőként Kecskemét városa tűzte zászlajára, amelyről többet itt olvashat.

Amennyiben a CédrusNet Program felkeltette érdeklődését, kérjük látogasson el a program honlapjára.

Illusztráció: CédrusNet-Erasmus Intézet 

 

*SZTNH 003502/008808 Védjegyszám:217444